Predstavljamo Damira, korisnika našeg projekta

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

PREDSTAVLJAMO DAMIRA LUGARIĆA – KORISNIKA NAŠEG PROJEKTA

Damir Lugarić rođen je 11.12.1957. u Varaždinu. S velikim veseljem dočekali su ga majka i otac, oboje također Gluhi. Iako je majka željela da jedno od djece čuje, i Damirov mlađi brat rođen je gluh. No, danas ima čujuću unuku, Damirovu nećakinju.

Damiru je hrvatski znakovni jezik materinji jezik te ga je od najranijih početaka usvajao i koristio u obitelji i okolini. Jedno vrijeme ga je čuvala i teta u Križevcima dok je bio jako mali kad su roditelji bili zauzeti poslom.

Damir je krenuo u osnovnu školu za Gluhe- 'Specijalna škola Tomislav Špoljar' u Varaždinu. Danas je ta škola zatvorena. Zanimljivo je da profesori te škole nisu koristili znakovni jezik, no Damir je s ostalom djecom i prijateljima u razredu znakovao. Kaže da je tu često znalo biti i smiješnih i zabavnih situacija jer su djeca znala to iskoristiti pa razgovarati međusobno da ih profesori ne razumiju. Vrijeme školovanja Damir opisuje kao jako lijepo, bezbrižno, ispunjeno igrom i zabavom s puno divnih prijateljstva.

Srednju školu Damir je također pohađao u rodnom Varaždinu i to smjer krojača. U srednjoj su imali odvojene razrede za čujuće i Gluhe i Damiru se to jako svidjelo. U njegovom razredu je bilo devetero Gluhih učenika. Volio je oduvijek biti okružen Gluhima i osjećao pripadnost svijetu i zajednici Gluhih. Također mu je i razdoblje srednjoškolskog obrazovanja ostalo u jako lijepom sjećanju te je bilo ispunjeno mladenačkim ushitima, zabavama i radostima.

Nakon školovanja na prvo zaposlenje je čekao otprilike 4-5 mjeseci te se zaposlio u Varteksu gdje je radio 3,5 godine. U Varteksu je bilo zaposlen velik broj Gluhih, no uvjeti rada su bili iznimno teški, a norme visoke. 1980. godine se seli u Zagreb i zapošljava u firmi DIOZ. Također je i tamo bilo jako puno Gluhih te mu je društvo odgovaralo, a norma i uvjeti rada su mu bili puno prihvatljiviji i bolji.

Sada Damir čeka skorašnji odlazak u mirovinu. U slobodno vrijeme bavi se biciklizmom i obožava putovati. Također voli često doći u klub Gluhih kako bi se podružio i proveo vrijeme sa prijateljima.

Upravo zahvaljujući projektu koje provodi naše Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe naziva 'Širenje dostupnosti usluge tumača znakovnog jezika' koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) kojeg je Damir korisnik kaže da ima osjećaj jednakosti te mu to donosi mir i sigurnost da će uspješno i samostalno moći riješiti sve životne izazove.