Predstavljamo Ivanu, korisnicu našeg projekta

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

Ivana Relata rođena je 15.10.1999. godine u Splitu sa sestrom blizankom Miranom. Obitelj Relata je u to vrijeme živjela u Livnu, no kako tamo nije bilo specijalističke bolnice sestre se rođene u Splitu. Majka Anđa i otac Stipo, dotad jedine Gluhe osobe u obitelji, nisu isprva znali da su dobili gluhe kćeri. Baka je to ubrzo primjetila te su otišli na pregled u Split gdje su i dobili potvrdu. Doktori su preporučili ugradnju umjetne pužnice te im je s 5 godina ugrađena, a obitelj te iste godine seli u Zagreb.

Vrtić i osnovnu školu Ivana je završila u SUVAG-u, za kojeg ju vežu samo lijepe uspomene, puno dobrih prijatelja te općenito opisuje taj period kao jedno prekrasno iskustvo. Nakon završene osnovne škole Ivana upisuje Zdravstveno učilište - smjer fizioterapeut. Prvu godinu svog srednjoškolskog obrazovanja nije imala prevoditelja te je primjetila da joj to stvara dosta poteškoća, da ne uspijeva uvijek sve pratiti ni razumjeti, a kolege iz razreda, koliko god susretljivi bili, nije željela ni mogla stalno prekidati u radu. Bila je to velika promjena za Ivanu od SUVAG-a i tamnošnjeg načina rada. Ali Ivana, uporna i hrabra kakva i je nije odustajala. Potrudila se i druge godine uspješno završila prvi razred uz prevoditelja. To joj je uvelike pomoglo, ne samo u smislu olakšavanja i praćenja nastavnog procesa i zadataka, nego je Ivana primjetila da se time poboljšao i njen društveni status. Kolege iz razreda su lakše komunicirali s njom, pokazali su zanimanje za znakovni jezik, profesorima je također postalo jasnije koje sve poteškoće Ivana ima te na koji način joj se može olakšati nastavni proces. Do kraja srednjoškolskog obrazovanja, Ivana je savladavala cijeli program s odličnim uspjehom.

Prošle godine u 9. mjesecu Ivana se zaposlila u tvrtci "Adoro" koja se bavi proizvodnjom aluminijskih vrata. U firmi je zaposleno još nekoliko gluhih osoba te je jako zadovoljna radnom atmosferom.

Ivana je kroz svoj život i kroz život svojih roditelja svjedočila mnogim situacijama u kojima je uvidjela važnost prevoditelja znakovnog jezika te koliko je upravo to pravo na potpunu informaciju temelj jednakosti i ravnopravnosti koji omogućava Gluhima da ostvare sve svoje potencijale. Samim time je i više nego sretna i zahvalna na projektu koji provodi naše Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe naziva 'Širenje dostupnosti usluge tumača znakovnog jezika' koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) jer joj daje sigurnost da će i u budućim životnim planovima i ambicijama imati podršku zahvaljujući kojoj će ih moći i ostvariti. Naravno uz svoj trud i samostalan angažman kakav pokazuje od malena.

Već iduće godine, Ivana bi voljela pokušati odraditi staž u svojoj struci fizioterapeuta te se baviti tim poslom. Mi joj svakako želimo puno sreće na tom putu i ne sumnjamo u njen uspjeh i na tom području.