Predstavljamo Josipa, korisnika našeg projekta

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

PREDSTAVLJAMO JOSIPA, KORISNIKA NAŠEG PROJEKTA

Josip Rozić rođen je 14.5.1997. u Mostaru kao drugo dijete u obitelji.Ne zna se uzrok gluhoće ni kod njega ni kod starijeg brata. S roditeljima su komunicirali više na govorenom jeziku, a međusobno na hrvatskom znakovnom jeziku. Josip je vrtić i prvi razred osnovne škole pohađao u Suvagu. Tada se prebacio u redovnu školu, gdje kaže da je bio zadovoljniji, te mu je školovanje u redovnoj nastavi pomoglo u boljoj komunikaciji i općenito u rehabilitaciji. Oduvijek mu je govoreni jezik bio preferirani način komunikacije. 

Upisao je srednju školu Ruđer Bošković, smjer računalni tehničar. Tamo je također bio jedini gluh u razredu, ali kaže da nije bilo nikakvih poteškoća, ako mu je trebalo išta prijatelji su mu pomagali i uvijek ga u potpunosti uključivali. Nakon završene srednje škole Josip je upisao i veleučilište u Velikoj Gorici, no zbog financijskih razloga nije ga završio do kraja.

Prošle godine u 11. mjesecu zaposlio se u firmi Instar gdje radi na sastavljanju računalnih komponenti. Jedini je gluhi zaposlenik, izuzetno je zadovoljan radnom atmosferom i kolegama s kojima sjajno funkcionira. Uskoro očekuje i ugovor na neodređeno vrijeme.

U slobodno vrijeme Josip voli putovati, igrati računalne igrice i družiti se s prijateljima.

Upravo zahvaljujući projektu koje provodi naše Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe naziva 'Širenje dostupnosti usluge tumača znakovnog jezika' koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) kojeg je Josip korisnik kaže da ima osjećaj jednakosti te mu to donosi mir i sigurnost da će uspješno i samostalno moći riješiti sve životne izazove koji dođu pred njega zahvaljujući punim informacijama koje tako dobiva.