Predstavljamo korisnike našeg projekta

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

Anita Bakić rođena je 22.4.1982. godine u Žepču (Bosna) kao treće dijete u obitelji. Obitelj se preselila u Zagreb te je Anita krenula u vrtić u Suvag a kasnije i osnovnu školu. Nakon završene osnovne škole upisala je srednju školu za cvjećara po čijem završetku se zaposlila i 6 godina provela radeći taj posao.

Kao gluha osoba Anita se u svom životu susrela sa svim izazovima koje gluhoća nosi. Počevši od komunikacijskih barijera u društvu čujućih osoba koji ponekad nisu imale dovoljno strpljenja i volje za objasniti ili ponoviti određene stvari polakše pa sve do nekih predrasuda kako Gluhi ne mogu obavljati određene zadatke. Anita se cijeli život vodi mišlju kako Gluhi mogu sve osim čuti te svojim primjerom to i pokazuje i smatra da je to najbolji mogući način kako se boriti protiv predrasuda i bilo kakvih pogrešnih uvjerenja. Na tom putu joj uvelike pomaže i prevoditelj znakovnog jezika uz kojeg sve životne situacije poput odlaska kod liječnika, na roditeljske sastanke, u banku, organizacije raznih životnih događanja i mnoge druge situacije zaista postaju puno lakše. Zahvaljujući prevoditelju hrvatskog znakovnog jezika, Anita se osjeća ravnopravnom te kako su joj u tim situacijama dostupne sve potrebne informacije.

Upravo zahvaljujući projektu koje provodi naše Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe naziva 'Širenje dostupnosti usluge tumača znakovnog jezika' koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) Aniti je osiguran prijeko potreban prevoditelj kako bi sve životne obaveze mogla izvršavati bez teškoća i sa sigurnošću.

Od 1.5 Anita je zaposlena u Savezu gluhih i nagluhih grada Zagreba na projektu 'OSI za OSI- Integracija nezaposlenih gluhih žena na tržištu rada'- UP.02.1.1.05.0301 u sklopu programa 'Zaželi'- program zapošljavanja žena, na mjestu radnika za pomoć u kući (gerontodomaćica). Tim projektom se omogućuje edukacija i zapošljavanje žena koje će pružiti potporu i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnijem položaju u njihovom kućanstvima.

Anita je u sklopu projekta prošla spomenutu edukaciju i trenutno s velikom predanošću, ljubavlju, odgovornošću i pažnjom obilazi svoje štićenike te im nesebično pomaže i pruža stručnu pomoć u slučaju potrebe. Anita je i ponosna majka 11.-godišnjeg sina Leona koji je njoj i suprugu Darku najveća radost.