Predstavljamo Miranu, korisnicu našeg projekta

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

Mirana Relata rođena je 15.10.1999. godine u Splitu zajedno sa svojom sestrom blizankom Ivanom. Obitelj Relata je u to vrijeme živjela u Livnu, no kako tamo nije bilo specijalističke bolnice sestre se rođene u Splitu. Majka Anđa i otac Stipo, dotad jedine Gluhe osobe u obitelji, nisu isprva znali da su dobili gluhe kćeri. Baka je doduše ubrzo to primjetila te su otišli na pregled u Split gdje su i dobili potvrdu istog. Doktori su preporučili ugradnju umjetne pužnice te im je s 5 godina ona i ugrađena, a obitelj te iste godine seli u Zagreb.

Vrtić i osnovnu školu Mirana je završila u Suvagu te ju za to mjesto vežu samo lijepe uspomene, puno dobrih prijatelja te općenito opisuje taj period kao jedno prekrasno iskustvo.

Nakon završene osnovne škole Mirana upisuje zdravstveno učilište-smjer sanitarni tehničar. Prvu godinu svog srednjoškolskog obrazovanja nije imala obrazovnog prevoditelja te je primjetila da joj to stvara dosta poteškoća, da ne uspijeva uvijek sve pratiti ni razumjeti a kolege iz razreda, koliko god susretljivi bili, nije željela ni mogla stalno prekidati u radu. Posebno joj je to bilo izraženo kod praćenja anlitičke kemije primjerice gdje je bilo jako važno da razumije i prati svaki dio procesa pokusa koji su radili na laboratorijskim vježbama. Bila je to velika promjena za Miranu od Suvaga i tamnošnji način rada na koji je dotad navikla. Ali naravno, Mirana, uporna i hrabra kakva i je nije odustajala. Potrudila se i uspješno završila prvi razred a već u drugom razredu joj je bila osigurana pomoć u vidu obrazovnog prevoditelja. To joj je uvelike pomoglo, ne samo u smislu olakšavanja i praćenja nastavnog procesa i zadataka, nego je Mirana primjetila da se time poboljšao i njen društveni status. Kolege iz razreda su sve lakše komunicirali s njom, pokazali su zanimanje za znakovni jezik, profesorima je također postalo jasnije koje sve poteškoće Mirana ima te na koji način joj se može olakšati nastavni proces. Do kraja srednjoškolskog obrazovanja, Mirana je savladavala cijeli program s odličnim uspjehom.

Od 1.5. 2019. Mirana je zaposlena u Savezu gluhih i nagluhih grada Zagreba na projektu 'OSI za OSI- Integracija nezaposlenih gluhih žena na tržištu rada'- UP.02.1.1.05.0301 u sklopu programa 'Zaželi'- program zapošljavanja žena, na mjestu radnika za pomoć u kući (gerontodomaćica). Tim projektom se omogućuje edukacija i zapošljavanje žena koje će pružiti potporu i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnijem položaju u njihovom kućanstvima.

Mirana je kroz svoj život i kroz život svojih roditelja svjedočila mnogim situacijama u kojima je uvidjela važnost prevoditelja znakovnog jezika te koliko je upravo to pravo na potpunu informaciju temelj jednakosti i ravnopravnosti koji omogućava Gluhima da ostvare sve svoje potencijale. Samim time je i više nego sretna i zahvalna na projektu koji provodi naše Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe naziva 'Širenje dostupnosti usluge tumača znakovnog jezika' koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) jer joj daje jednu sigurnost da će i u budućim svojim životnim planovima i ambicijama imati podršku zahvaljujući kojoj će ih moći i ostvariti. Naravno uz svoj neupitan trud i samostalan angažman kakav pokazuje odmalena.

U bliskoj budućnosti, već iduće godine, Mirana uz rad također planira i nastaviti sa svojim obrazovanjem i upisati Zdravstveno veleučilište- smjer sanitarno injžinjerstvo u trajanju od 5 godina (3+2). Znajući kako će imati podršku prevoditelja na tom putu Mirana se raduje novim izazovima svim srcem. Mi joj svakako želimo puno sreće na tom putu i ne sumnjamo u njen uspjeh.