Predstavljamo Mirelu, korisnicu našeg projekta

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

Mirela Mateljak rođena je 1.12.1977. godine u Makarskoj. Osim roditelja njezinom dolasku se jako veselila i starija sestra. Dok je majka bila trudna spletom okolnosti na koje nije mogla utjecati došla je u doticaj sa djetetom koje je imalo vodene kozice, a kako ih sama nije prethodno prebolila doktori vjeruju da je to razlog zbog kojeg je Mirela rođena gluha. Isprva joj gluhoća nije bila dijagnosticirana, s obzirom da se u to doba nije radio probir novorođenčadi, no majka je ubrzo primjetila da postoje problemi sa sluhom te je otišla s Mirelom na pregled u Split gdje je dobila konačnu potvrdu svojih sumnji. Obitelj se seli u Zagreb sa Mireline 3 godine gdje Mirela kreće u Suvag u vrtić te poslije u osnovnu školu. U Suvagu je Mirela stekla puno prijatelja i u društvenom smislu pamti iz tog doba prekrasne situacije, a neka od tih prijateljstva traju i dan danas. Ono što navodi kao negativnije iskustvo što su se u Suvagu, budući su se koristili verbotonalnom metodom, više fokusirali na glas, a njoj je bilo draže koristiti znakovni jezik.

Od malena je pokazivala izraženu umjetničku crtu i nikoga nije začudilo kada je Mirela upisala srednju školu za dizajn i umjetnost. Ponekad je u tom razdoblju života također nailazila na određene izazove jer primjerice ponekad na nastavi nije dobila sve informacije ili nije uspjela sve razumjeti otprve, ali osjećala je da ima veliku podršku okoline te je uz svoj uloženi trud uspješno savladavala predviđeni program. Ljubav prema umjetnosti Mirelu je dovela i do same Akademije koju je upisala 1997. godine, smjer slikarstvo. Profesori su bili i više nego susretljivi te je bez poteškoća, uživajući u svim zadacima i novim spoznajama koje je dobivala o svemu što je zanima, Mirela uspješno diplomirala. Kako su  profesori primjetili njezino zalaganje i neumoran rad i trud te talent ubrzo nakon toga se i zaposlila u Hrvatskom restauratorskom zavodu gdje radi i danas.

Odrastajući i živeći u čujućoj sredini Mirela se puno puta našla u raznim situacijama u kojima joj je njena gluhoća predstavljala izazov, u kojima nije dobila uvijek pravovremenu i punu informaciju te je bila svjesna da za određene uspjehe treba uložiti još i više truda i energije. Samim time nesumnjivo je svjesna važnosti i uloge prevoditelja u životima Gluhih osoba.

Upravo zahvaljujući projektu koje provodi naše Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe naziva 'Širenje dostupnosti usluge tumača znakovnog jezika' koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) i u koji je Mirela uključena kao korisnik, osjeća kako joj je omogućeno da u svim životnim situacijama bude ravnopravna te ima jednu sigurnost da će sve izazove moći riješiti bez većih poteškoća.