Predstavljamo Vesnu Mekić, korisnicu našeg projekta

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

PREDSTAVLJAMO VESNU, KORISNICU NAŠEG PROJEKTA

Vesna Mekić rođena je 21.1.1954. godine u Zagrebu kao kćer jedinica. Kao jednogodišnje dijete oboljela je od meningitisa te je kao posljedica visoke temperature ostao gubitak sluha. Imala je i stariju gluhu sestričnu koja joj je kroz život bila velika podrška te je zaslužna za Vesnin ulazak u svijet Gluhih.

Vesna je pohađala redovan vrtić sa čujućom djecom, a osnovnu školu pohađala je u SUVAG-u. Osnovnu školu pamti kao lijepo razdoblje, opušteno i bezbrižno u kojem je uživala. Kad je došlo vrijeme za srednju školu, Vesnina želja je bila upisati Srednju kemijsku, no tu se po prvi puta ozbiljno susrela sa predrasudama i ograničenjima koje joj je društvo u to vrijeme nametnulo. Naime, nisu joj željeli dozvoliti upis u kemijsku školu pod objašnjenjem da ne bi mogla pratiti i položiti praktični dio nastave, a samim time niti program šklovanja. Vesnu je ta činjenica razočarala te je na kraju upisala Srednju tehničku školu u Rijeci, gdje je bila u miješanom razredu sa čujućom i gluhom djecom. U Rijeci se Vesni jako svidjelo i o tom vremenu priča kao o jednom od najljepših razdoblja u životu. Stvorila je prijateljstva koja traju i danas te joj je, iako se većinom družila s Gluhima, bilo lijepo osjetiti zajedništvo između čujućih i gluhih.

S vremenom i odrastanjem sestrična ju je sve više vodila u klub Gluhih, gdje je Vesna velikom brzinom počela usvajati hrvatski znakovni jezik, a dodatno ju je oduševilo što se tako informacije dobivaju brzo i točno. Na svoje prvo zaposlenje Vesna je čekala godinu dana te se zaposlila u INA-i u Vukovarskoj ulici, u kojoj je bilo i Gluhih zaposlenika pa je imala ugodno radno okruženje svih 25 godina.

Svog budućeg muža Midhata, za kojeg se udala 1976. godine, upoznala je na Murteru, u odmaralištu za Gluhe. Danas je ponosna majka triju kćeri i još ponosnija baka petoro unučadi. Od 2007. godine uživa u mirovini te im je u potpunosti posvećena. U slobodno vrijeme voli putovati, obavezno svaki utorak dolazi s mužem u klub Gluhih i uživa u druženju sa prijateljima.

Između ostalog, upravo zahvaljujući projektu koje provodi naše Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe naziva 'Širenje dostupnosti usluge tumača znakovnog jezika' koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva), Vesna je uvjerena kako bi joj bilo, kroz školovanje i u raznim situacijama u životu, puno lakše da je imala i prije takvu mogućnost. Kaže kako je zahvaljujući prevoditeljima Gluhima osigurana puna, točna, pravovremena informacija i na taj način jednakost. Vesna je sretna jer u današnje vrijeme mladi Gluhi mogu izabrati što god požele jer imaju osiguran prijevod pa se uistinu širi svijest da Gluhi zaista mogu sve osim čuti.