Upoznajte Ivu, našu koordinatoricu

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

Iva Radić rođena je 4.5.1986. godine u Zagrebu. Pohađala je Osnovnu školu Petar Zrinski, zatim X. gimnaziju Ivan Supek a školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove gdje je 2009. stekla zvanje profesorice filozofije, logike i etike. Slijedećih 6 godina je radila u sustavu školovanja kao asistentica u nastavi gdje je stekla veliko i vrijedno iskustvo u radu s osobama s invaliditetom. Imala je priliku raditi s djecom s različitim poteškoćama što joj je svakako omogućilo jednu široku perspektivu i razumijevanje problema s kojima se susreću. U svom asistentskom radu susrela se tako između ostalog s problemima cerebralne paralize, ADHD-a, gluhoće. U tom periodu dok je radila kao asistentica Iva je također usporedno i odstažirala godinu i pol dana kako bi mogla ispuniti uvjete i pristupiti stručnom ispitu. Radila je u tom periodu paralelno i u osnovnoj i u srednjoj školi što joj je također omogućilo približiti rad s različitim uzrastima te je naučila različite pristupe osobama i riješavanju problema.

Iva je također polazila tečajeve hrvatskog znakovnog jezika u Savezu gluhih i nagluhih grada Zagreba gdje se zaljubila u znakovni jezik i počela otkrivati njegove čari te je nakon položenog stručnog ispita počela raditi u Hrvatskom savezu gluhih i nagluhih kao prevoditeljica. Tamo je radila 3 godine nakon čega od 1.4.2019. počinje raditi u Hrvatskom društvu prevoditelja znakovnog jezika za gluhe kao koordinatorica na projektu ' UP.02.2.2.09.0003 Širenje dostupnosti usluge tumača znakovnog jezika' koji se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) koji je financiran u iznosu od 630.712,00 kn.

Na mjestu koordinatorice dolaze do izražaja Ivine organizacijske i komunikacijske sposobnosti i vještine, strpljivost, smirenost i dosljednost kojem ju je naučilo dosadašnje radno iskustvo te stječe nova znanja, vještine i kompetencije u svakodnevnom radu s Gluhima.